BERT KRUIS - Organist, dirigent

 

 


Bert Kruis werd geboren op 26 september 1967 te Schelluinen (nabij Gorinchem). Hij werd al vroeg geboeid door de klanken van het orgel doordat zijn vader organist was van de Nederlands Hervormde Kerk te Schelluinen. Bert begon op 11-jarige leeftijd met orgellessen bij Frans van Tilburg (1933-2005) via de muziekschool Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Bert Kruis was gedurende acht jaar vaste registrant bij Frans van Tilburg (van wie hij naar eigen zeggen enorm veel heeft geleerd).

Na de muziekschool heeft hij nog gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium bij André Verwoerd en Folkert Grondsma. Momenteel is Bert Kruis woonachtig in Noordeloos. Hij is organist van de Ontmoetingskerk aldaar, van de Gereformeerde Kerk in Werkendam en De Levensbron in Ridderkerk . Daarnaast is hij veelgevraagd begeleider bij diverse koren en maakte reeds vele opnamen voor radio, televisie en cd’s. Verder is hij dirigent van twee gemengde koren in Ridderkerk (Christelijk Gemengd Koor “de Levensbron”) en Rotterdam (The Credo Singers).

In het verleden voerde hij met zijn koren o.a. de Messe Solennelle van Charles Gounod en de Cantate ‘Bethlehem’ van John Henry Maunder uit. Tevens heeft de Marcus Passie van Hans Boelee enkele keren op het programma gestaan. Daarnaast zingen zijn koren een breed repertoire van psalm-, gezang- en liedbewerkingen. Solo-cd's van Bert Kruis zijn verschenen vanuit de Dom te Altenberg (D), de Stevenskerk in Nijmegen en de Lebuïnuskerk te Deventer (i.v.m. zijn 25-jarig organistenjubileum). Verder heeft hij samen met zijn oud-leraar, vriend en collega Frans van Tilburg meerdere cd’s volgespeeld met eigen koraalbewerkingen (resp. Nieuwe Kerk te Zierikzee en de Domkerk te Utrecht). Deze werden tevens op bladmuziek uitgebracht in de serie ‘Musica Religiosa’ (koraalbewerkingen voor orgel). Inmiddels heeft deze serie orgelmuziek haar bestaansrecht bewezen en werden er 12 delen uitgebracht.
Bij Con-Passione – de uitgeverij van Marco den Toom – verschenen onlangs twee uitgaven met koraalbewerkingen van zijn hand. Naast orgelmuziek schrijft Bert Kruis ook veel koor- en instrumentale bewerkingen voor diverse bezettingen. Zijn koormuziek wordt uitgegeven bij Stencilmuziek te Langerak.